“Ik vind het leuk om net een andere blik te vangen. Net dat bijzondere lachje, dat persoonlijke, dat wil ik vastleggen.”

Het leven kan zomaar heel anders lopen dan je eigenlijk had verwacht. Dat fotografie nu zo’n groot deel van m’n leven zou zijn als m’n passie, m’n hobby en m’n werk, had ik toen ik ooit als politieagent door Amsterdam liep, nooit verwacht. Nu met bands mee toerend door Nederland of over de wereld reizend met m’n camera in de hand, heb ik de zingeving die ik wilde en de vrijheid die ik nodig had, gevonden.

Ik ben Jaap Kroon, fotograaf, muziekliefhebber, genieter van passie, vrijheid en het leven. Geboren in 1962 heb ik inmiddels het één en ander meegemaakt. Struggelend met een zware periode jaren geleden zocht ik naar zingeving. Ik ging altijd al veel de natuur in, maar nu deed ik dat lopend met een camera in de hand. Ik kwam erachter dat wandelen en natuurfoto’s maken me rust gaf, dat ik m’n hoofd dan leeg kon maken. Langzaamaan ontwikkelde dit zich tot waar ik nu sta: als professioneel fotograaf reis ik stad en land af om foto’s te maken van artiesten, concerten, reizen en vele andere dingen.

Terugkijkend zie ik dat de keuzes die ik destijds maakte, me stap voor stap deze richting induwde omdat ik dat wilde, maar waar ik me toen niet helemaal bewust van was. Jarenlang beperkte ik me tot het maken van natuurfoto’s, tot ik via-via huiskamerconcerten op mijn dakterras ging organiseren. Daar foto’s van maken, beviel me eigenlijk ook wel heel goed. De muziek begon te kriebelen en ik meldde me aan als fotograaf voor Haerlems Bodem, waarvoor ik de concerten en artiesten kon gaan fotograferen. Dat heb ik een jaar of drie als vrijwilliger gedaan. Eind 2015 ben ik mijn eigen bedrijf begonnen als freelance fotograaf. Ondertussen werk ik ook nog als persoonlijk begeleider in een crisisopvang en ben ik vrijwilliger voor 3voor12Noord-Holland als fotograaf. Die afwisseling vind ik fantastisch!

Door veel te oefenen en te durven doen, heb ik me kunnen ontwikkelen als fotograaf en heb ik een eigen stijl kunnen creëren. Inmiddels hoor ik regelmatig “Dat is echt een Jaap Kroon-foto”. Mijn werk is herkenbaar voor mensen door mijn kleurgebruik, maar ook door de echtheid van wat ik vastleg. Ik ga altijd op zoek naar het persoonlijke, het bijzondere en de eerlijkheid door contact te leggen met mensen en maak daarmee het beeldverhaal. Mensen vragen mij als fotograaf, omdat ik vastleg wat er écht gebeurt.