Yoga voor je Ogen

Het was februari 2013 dat ik mijn eerste spiegelreflexcamera kocht. Een 2e hands Canon 1000d met twee lenzen. Ik had nog nooit echt gefotografeerd. Een aantal maanden daarvoor was ik voor de tweede keer gestopt met drinken. Om het glas te laten staan en om een beetje rust in mijn hoofd te vinden zocht ik met mijn camera de natuur op. Ik kwam er al snel achter dat het fotograferen mij niet alleen veel plezier bezorgde, maar ook dat er ik erg rustig van werd. Elke keer na een wandeling met mijn camera voelde ik nieuwe energie waar ik erg blij van werd. Nieuw geluk.

De afgelopen jaren heb ik veel workshops gegeven waar het accent wat meer ligt op het beheersen van de techniek en wat minder op het anders kijken. Ik geef ze trouwens nog steeds. Het anders kijken komt wel aan bod, maar richt zicht meer op regels die gangbaar zijn binnen de fotografie. Naast mijn eigen workshops, geef ik ook workshops voor het Stadsklooster Haarlem. Deze club staat voor Stilte, Aandacht en Schoonheid. Tijdens deze workshops ga ik wat dieper in op de weg die ik heb afgelegd. Ik werd er steeds meer van bewust dat wat ik 10 jaar geleden deed, verdomd veel lijkt op mindful fotograferen, intuïtieve fotografie en Miksang fotografie.

Van 1981 tot en met 2003 ben ik politieagent in Amsterdam geweest. Ik heb zowel als straatdiender en rechercheur gewerkt. Daar heb ik niet alleen het nodige meegemaakt, maar ook ontzettend veel geleerd. De basis voor het ‘kijken’ is daar zeker wel gelegd. Daarna heb ik 19 jaar in de zorg gewerkt, waarvan 15 jaar op een crisisopvang voor verstandelijk beperkten. Daar heb ik o.a. de opleiding Cognitieve Gedragstherapie gedaan. Als professioneel fotograaf ben ik nu 7 jaar aan de slag. Als ik al deze ervaringen met de kennis van nu bij elkaar doe, dan kan het niet anders dan dat er een mooie workshop uitrolt.

Hoe fijn is het als je aan het fotograferen bent, dat je wordt geraakt door schoonheid. Dat je dat kunt doen zonder er meteen iets van te vinden. Dat je er gewoon blij van wordt en je energie geeft. Er geen regels zijn die je opleggen hoe je het moet doen. Je niet druk hoeven maken of het wel een mooie foto is. Er is geen goed of fout is. Misschien voel je weer even de kinderlijke blijheid van vroeger. Als kers op de taart mag je er ook nog eens een foto van maken en als je daar dan later naar kijkt, bekruipt je weer dat fijne gevoel. Het gevoel van innerlijke rust waardoor er weer meer ruimte in je hoofd is. Meer ruimte is ook meer creativiteit. Ik spreek uit ervaring als ik zeg dat ik altijd teruggrijp naar deze ervaringen als ik in stressvolle situaties verkeer. Loskomen van je denken zorgt voor de mooiste verrassingen.

Tijdens deze workshop behandelen we kort de conventionele regels in de fotografie, zoals bv de regel van derden en de gulden snede. We gaan het ook over elementen als textuur, licht, kleur en vorm hebben. Ik ben van mening dat een beetje kennis op dit gebied je kan helpen in je fotografie. Om los te komen van het denken, doen we een aantal oefeningen om dit te bevorderen. Ook doen we een paar praktijkopdrachten om het ‘anders kijken’ te ervaren. Aan het eind van de workshop bespreken we ook de foto’s. Je krijgt ook een lijstje met een aantal tips voor in de praktijk mee naar huis.

Voor de workshop is elke camera geschikt. Het is wel belangrijk dat je een beetje vertrouwd bent met je camera. De technische kant van de camera behandelen we niet tijdens deze workshop. Als je er echt niet uitkomt, dan help ik je natuurlijk wel.

De workshop kost € 85,= en duurt 3 uur. In 2024 wordt er een agenda met data voor de workshops gemaakt. Vooralsnog kun je hem nu als 1 op 1 boeken of bv met een vriend/vriendin/familie. Deze workshop is ook uitermate geschikt voor teambuilding. Lokatie en tijdstip doen we in overleg. Maximale groepsgrootte is 6 personen. Voor teambuilding gelden andere regels. Mail naar info@jaapkroon.nl voor meer info.

Deze workshop moet je zien als een kennismaking met het ‘anders kijken’. Heb jij behoefte aan een vervolg omdat je bv als fotograaf bent vastgelopen, je op zoek bent naar zingeving na een verslaving/burnout of meer de verdieping zoekt, dan is het mogelijk om een workshop op maat te krijgen. Voor meer info mail dan naar info@jaapkroon.nl